24 juni 2022

Nog stabieler dan gedacht

De stabiliteit van Holcims Basalton Quattroblocks bleek tijdens de proeven in 2017 in Delft zo hoog, dat ze niet tot het uiterste konden worden belast. In januari 2022 zijn er nieuwe tests gedaan om de maximale stabiliteit van het Basalton Quattroblock, een talud bekledingselement, te bepalen.

Verbluffende testresultaten

De tests zijn wederom uitgevoerd in de Deltagoot (Deltares). De stabiliteitsfactor werd destijds vastgesteld op een ondergrens van 1,37. Door een beter gekozen zuilhoogte kon uiteindelijk de maximale stabiliteitsfactor van het Basalton Quattroblock worden vastgesteld met maar liefst een waarde van 1,64. Het nieuwe stabiliteitsgetal wordt door RWS in de komende versie van de Steentoets opgenomen. Het Basalton Quattroblock blijft hiermee de meest stabiele steenzetting van dit moment.

CO2-reductie tegen lagere kosten
Met een stabiliteitsgetal van 1,64 kan er nog efficiënter worden ontworpen. Constructies bekleed met het Basalton Quattroblock kunnen grotere golven weerstaan, en zowel nieuwe werken als de renovaties van bestaande werken kunnen worden uitgevoerd met een dunnere toplaag. Dit scheelt beton en dus CO2, deze vermindering levert een lagere MKI waarde op voor het gehele werk en bespaart hierdoor kosten voor de eindgebruiker.

 

Duurzame toekomst

Op dit moment wordt er door de Holcim Groep volop ingezet om in 2050 net-zero te zijn. Met slimmer ontwerpen (zoals Basalton Quattroblock) en meer doordachte materialen (zoals bioreceptief en CO2-vrij beton) draagt Holcim bij aan het succes van elk project en zorgen we ervoor dat we wereldwijd kust- en rivierengebieden veiliger en duurzamer maken.

 

#wijbrekengolven

10 jan 2023 Holcim staat op de InfraTech

Van dinsdag 17 januari tot en met vrijdag 20 januari vindt de InfraTech plaats in Ahoy, Rotterdam. En ook Holcim is er met een stand te vinden in hal 1.

Lees meer