DE AFSLUITDIJK, EEN ICOON VAN DE NEDERLANDSE WATERBOUWKUNDE
BASALTON >

DE NATUUR WIJST ONS DE WEG

Basalton is de betonnen versie van natuursteen basalt en wordt door onze partners gebruikt voor de bescherming van dijken en taluds. De moderne Basaltonbekleding is gebaseerd op de basaltzuilen van de beroemde Giant’s Causeway in Noord-  Ierland, die de kustlijn daar al miljoenen jaren beschermen tegen golven en stromingen. Het Basalton-concept bestaat uit individuele betonnen zuilen die samen een sterke constructie vormen.

 

Basalton bewijst zich al meer dan 45 jaar als een uitstekend product voor kust- en oeverwerken.

ONTWERP & PLAATSING >

Voor het ontwerp van bekledingen met Basalton hebben we uitgebreide tests gedaan met steenzetting in grote golfgoten. Dat leverde belangrijke stabiliteitsparameters en formules op die terug te vinden zijn in algemene richtlijnen, zoals de Rock Manual van CUR (2007). Deltares heeft een rekenprogramma voor het ontwerp van bekledingen ontwikkeld, genaamd Steentoets. De stabiliteitsparameters voor bekledingen, waaronder Basalton, zijn opgenomen in Steentoets.

 

De belangrijkste ontwerpcondities zijn golfhoogten en getijden, waterstanden, stromingen en geotechnische omstandigheden. Verder zijn eisen zoals de maximaal toelaatbare golfoverslag en taludhelling belangrijk voor het ontwerp. Heeft u vragen over ontwerpen met Basalton? Ons team helpt u graag.

 

DE VOORDELEN VAN BASALTON

  • Bewezen effectieve technologie, 45 jaar ervaring
  • Basalton Quattroblock is de meest stabiele zetsteen. Minder beton nodig = minder CO2
  • Uiterlijk van Basalton STS is het best vergelijkbaar met basaltzuilen
  • Basalton Quattroblock wordt zonder pallets geleverd
  • Beton creëert geen uitloging van giftige stoffen
  • Toegankelijk voor zwaar materieel bij het uitvoeren van inspecties en onderhoud

PLAATSING VAN BASALTON >

PLAATSING VAN BASALTON
VERBINDING MET DE KRUIN
OVERGANG
TEEN VAN DE BEKLEDING